Rekensommetje (uit het artikel in gawalo)

Rekensommetje, er zijn er al veel gemaakt. En vaak krijgen wij te horen, dat het energieverbruik van 9.000 kWh “normaal” is. Maar ja, laat nu eens in het vakblad GAWALO (vakblad voor installateurs, mei 2010) ook eens een rekensommetje staan. Het rekensommetje rekent voor hoeveel energie EPC 0,8 woning (de minimale eis van ons project!) zou moeten gebruiken…

Hier de tekst van het “Rekensommetje” (inzet in het artikel):

“Dat een warmtepomp het in aardgasland Nederland soms moeilijk heeft, is niet verwonderlijk. Het toestel wordt elders in Europa alleen ingezet in gasloze gebieden. Daar is de rendementssprong van elektrische verwarming (COP van 1) naar een warmtepomp enorm groot. Dat heeft gevolgen voor de situatie in Nederland, waar het theoretische rendement weliswaar een besparing oplever, maar het praktijkrendement door foutieve installatie, bouwkundige gebreken of niet-ideaal bewonersgedrag wel eens dicht in de buurt van een gasketel zou kunnen komen. In Nederland mag een warmtepomp in een huidige goed geïsoleerde woning (800 m3 aardgas) niet meer gebruiken dan 2.800 kWh (inclusief 400 kWh eletra verbruik van de hr-ketel). Bij dat verbruik is de energienota gelijk aan die van een gasketel (prijs gas 60 ct, elektra 20 ct). Bij de door sommige fabrikanten voorgespiegelde besparing van minstens 30 procent moet die 2.800 kWh zakken naar ongeveer 2.000kWh

Het verbruik van 800 m3 staat gelijk aan een EPC = 0,8 woning. In ons project had het nog lager moeten zijn door vereisten van de gemeente aan de realiserende partijen… Als je het gemiddelde huishoudelijke verbruik van 3.500 kWh hierbij op tellen komen een gemiddeld verbruik van tussen de 5.500 en 6.300 kWh volgens dit artikel.

Het hele artikel is op het forum te lezen en gaat verder over de foutgevoeligheid van warmtepompen. Ook kan je in het artikel lezen over een geslaagd project, laten we hopen dat wij de fouten en problemen in dit project opgelost kunnen, zodat we alsnog een duurzame en energiezuinig project worden.

In dit bericht hebben we de rekensommentjes van onze warmtepompleveranciers en installateurs toegelicht. Het is goed om te weten dat de rekensommetjes van diverse bronnen overeenkomen. Dan kan daar in iedergeval geen discussie meer over zijn, toch?