Een tijdje geleden was er op onze site te lezen dat het typische elektrisch warmtepomp verbruik in onze wijk 5.500 kWh moet zijn. We hebben veel vragen gehad van buurtbewoners hoe we aan dit energieverbruik komen. Wij hebben dat getal niet zelf bedacht, dat hebben wij ook maar overgenomen uit de stukken die aan de grondslag van dit project liggen. De installateur BAM Energy Systems heeft in 2001 reeds voorgerekend wat het energieverbruik zou moeten zijn van de warmtepomp installaties en de installateur Wassink heeft voorbeeld berekeningen in 2006 aan de kopers toegestuurd.
De BAM heeft destijds voorgerekend dat een bewoner met een Vailliant/Inventum warmtepomp circa 1.898 kWh aan extra elektrisch verbruik per jaar nodig heeft om zijn huis warm te krijgen en warmtapwater te maken. De firma Wassink heeft aangegeven dat een bewoner met de Stiebel Eltron warmtepomp circa 1.700 kWh nodig heeft aan elektrische energie. Als je het gemiddelde huishoudelijke verbruik van 3.400 kWh (in 2009) hierbij op telt, dan kom je uit op een gemiddeld verbruik van 5.100-5.300 kWh per jaar aan elektrische energie per huishouden.
Hoe kan het dan zijn dat in onze wijk het gemiddelde verbruik op circa 8.500 kWh ligt denk je dan onmiddelijk. En klopt dat dan wel wat ze ons hebben voorgerekend in het verleden. In de zoektocht naar het antwoord daarop zijn we op internet gaan zoeken. Immers alles staat tegenwoordig op Internet. Echter op internet zijn er heel veel sites te vinden die iets vertellen over warmtepompen en energieverbruik. De sites zijn over het algemeen gemaakt om te promoten hoe duurzaam en energiezuinig de warmtepomp is (meestal door leveranciers). Veel van die sites bevestigen overigens het bijzonder lage energieverbruik van de warmtepomp, een geweldig middel om te komen tot CO2 reductie. Oftewel een duurzame en energiezuinige oplossing voor huishoudens. Lees de sites van Stichting Warmtepomp, Stiebel Eltron en (sinds kort) Atag verwarming.
Maar in dat licht van al die positieve verhalen is de hoge energieverbruik in deze wijk is dan ook niet te begrijpen.
Op het forum wordt toegelicht hoe de berekening van het energieverbruik van van een warmtepomp in elkaar zit. Er wordt begonnen met het voorbeeld van de stichting warmtepomp. Deze stichting wordt gevormd door twaalf gerenommeerde leveranciers en fabrikanten van warmtepompen en treedt sinds 1996 op als brancheorganisatie en als centraal aanspreekpunt.
Waarschuwing: Je wordt niet vrolijk van de uitwerking. Het gaat over hoe de waarheid mbt duurzaamheid behoorlijk geweld aangedaan wordt door fabrikanten van warmtepompen (en lobby partijen). Helaas is dat zo, het is heel jammer dat dit echter bij veel mensen niet bekend is. Veel mensen in de politiek weten dit niet, en laten zich verblinden door het “mooie” verhaal over duurzaamheid en 20-30% CO2 reductie. Terwijl het maar de vraag is of deze CO2 reductie wel gehaald kan worden.
Lees de uitleg op het forum en praat mee over wat je daar leest.
Pingback: Rekensommetje (uit het artikel in gawalo) | Kopersvereniging de Teuge
Er wordt inderdaad hardverschurend gezwegen over het verbruik van de Warmtepomp. Op Begiesche side hebben wij gevonden dat dit tussen de 3500 en 5500 kwh per jaar kan zijn. Hierover wordt alleen door de instalateur gesproken en mondjesmaat dringt het door bij bewoners en nieuwe eigenaren van een warmtepomp. Het lijkt een politiek spelletje. We hebben zelf een Nibe spit en een stiebel eltron. We hebben een dagelijks gebruik van 28/30 kwh per dag.