Energieverbruik warmtepomp installaties

Het project de Teuge – fase 2 is nu ruim een jaar geleden opgeleverd. Ondertussen zijn deze zomer de eerste jaarafrekeningen binnengekomen bij de bewoners. Voor velen was dit even schrikken van het bedrag dat men moest bijbetalen.

Oorzaak? Te lage inzet voor het maandbedrag. Maar zijn energierekeningen van 9.000 tot 12.000 kWh wel normaal?

NEE! Dat is niet normaal. Een warmtepomp hoort energiezuinig te zijn. In de fase 1 van de Teuge is de energierekening voor een woning zo rond de 5500 kWh op jaarbasis. Bijgewerkt: 2 nov 2009: Het blijkt dat het gemiddelde verbruik in het hele project veel hoger ligt dan verwacht. In fase 1 zijn er zeker woningen die minder dan 6.000 kWh verbruiken, maar ook zijn er veel woningen die meer dan 9.000 kWh gebruiken. We vragen ons meer en meer af wat er in dit project nu echt aan de hand is, we gaan het uitzoeken als er genoeg animo is.


In het convenant Duurzame Energie Zutphen – de Teuge (uit 2002) worden nog veel lagere getallen voorgerekend door de deskundigen die de gemeente Zutphen destijds hebben geadviseerd. Voor een moderne gebouwd huis met een EPC van 0,6 zou het jaarverbruik voor de warmtepomp zo rond de 2.000 kWh moeten liggen. Daar komt dan het dagelijke gebruik van zo ongeveer 3.500 kWh (gemiddeld gezin). Dan kom je ongeveer op de 5.500 kWh per jaar. Natuurlijk is het gebruik wel afhankelijk van je gezinssamenstelling en meer factoren. Dat is ook de reden voor de uitgebreide vragenlijst van de Alliander.

Geef je verbruik online aan ons door via dit eenvoudige webformulier.

Hoe hoog is jouw verbruik? Meld het ons op het forum.