Vitens heeft problemen met distributienet van stadsverwarming de Teuge

Afgelopen week is de Teuge meermaals opgeschrikt door het uitvallen van warmtepompen. Meer dan 8 huishoudens hebben afgelopen week storing gehad aan hun warmtepompen die aangesloten zijn op de stadverwarming van de Vitens (Voorheen: WKO systeem, immers sinds 4 jaar stoken we al op fossiele brandstoffen, en heeft het hele systeem niets meer te maken een Warmte Koude Opslag systeem). 

Afgelopen week bevestigde de Vitens naar bewoners dat er vervuiling in het distributienet aanwezig is. Bovendien zijn de filters van de individuele huishoudens zijn de afgelopen twee jaar niet meer schoon gemaakt door de Vitens / BAM (Eind 2011 zei de BAM eenzijdig alle onderhoudscontracten op richting de bewoners en liet de bewoners met de problemen zitten). De storingen worden mogelijk veroorzaakt door de vervuiling die nu in het systeem aanwezig is, filters slippen dicht. De Inventum Warmtepomp (tegenwoordig van ATAG) kunnen door een tekort van wateraanvoer invriezen en beschadigd raken. In TNO deel 1 rapport aangegeven is aangegeven dat alle warmtepompen (behalve van het merk Stiebel Eltron) waarschijnlijk ingevroren zijn geweest en niet beveiligd zijn tegen invriezen. Het invriezen van warmtepompen is schadelijk voor de warmtepompen.

Daarnaast zijn er verschillende huishoudens de afgelopen week met “rot” leidingwerk geconfronteerd dat spontaan begint te lekken. Dit leidt wateroverlast in de woningen. De roestvorming / leiding erosie of hoe je het ook wilt noemen is overduidelijk, zowel de buiten als binnenkant is volledig verroest. Het gevolg is extra vervuiling in het distributienet. Hoe nalatig kan je als BAM zijn, dat je de huizen installeert, jaren lang ‘onderhoud’ verkoopt aan bewoners en dan als het erom gaat er niet bent. Dit is gewoon een ‘ontwerp’ fout van de Vitens / BAM en had nooit mogen voorkomen, een simpele beginnersfout zou je zeggen.

Maar als klap op de vuurpijl viel vrijdag (20 december) een briefje van de Vitens bij iedereen op de deurmat. Helaas voor de bewoners was het geen kerstkaart met de beste wensen of een spoedige oplossing. Nee, het was een briefje met het verzoek om op verdachte natte plekken te letten in je tuin. Want wat blijkt, het distributienet is lek. Echter de BAM, de firma die voor de Vitens, als jarenlang het ‘onderhoud’ aan het systeem uitvoert vraagt aan alle bewoners om hulp.

Ondertussen is de Vitens bezig om de verkoop van het centrale WKO (ehhhh, stadverwarming) voor te bereiden. Dat noemen ze bij de Vitens: “Herstel van WKO”. Alsof de bewoners ooit akkoord zullen gaan met de verkoop van het systeem aan een derde partij!

Aangepast: Aantal jaren dat we op fossiele brandstof stoken, effectief het 4e jaar dit jaar. En het is idd 20 december, niet 20 november dat we een briefje ontvangen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Vitens heeft problemen met distributienet van stadsverwarming de Teuge

 1. menke rood schreef:

  20 november moet zijn 20 december.

 2. Bart schreef:

  Het is niet voor het 2de jaar dat er op fossiele brandstof wordt gestookt, maar voor het vierde stookzeisoen.
  Misschien was het eerste seizoen nog niet volledig op dieselolie, omdat er nog een enkele bron iets meedeed.
  Maar het bleek al snel dat eerste dieselolie gestookte ketel te klein was. Dus die moest worden vervangen, door ketel met een (groter) vermogen van meer dan 1000 kW. Daar kon men per dag meer dan 2400 liter dieselolie mee verstoken. Als u dat door 187 woningen deelt dan ziet u, dat het verbruik eigenlijk al voldoende is om elke woning individueel met fossiele brandstof te warmen. Daar heb je dan geen warmtepompen bij nodig. En vergeet de pomp energie van het centrale stadsverwarming distribusutie-systeem niet. Daar gaan heel veel kW doorheen die ook weer voornamelijk met fossiele brandstof worden geproduceerd .

 3. Wouter schreef:

  mocht er bij je thuis een reparatie plaatsvinden waarbij leidingwerk wordt vervangen, zorg dan dat je een stukje met corrosie bemachtigd bij de reparateur. Mocht het er ooit nog van komen is er nog materiaal beschikbaar om te onderzoeken, als het met de installateur meegaat is het oud ijzer en is er als er onderzoek moet gebeuren naar de oorzaak geen materiaal beschikbaar. Als materiaalkundige hou ik mij regelmatig bezig met zulk soort materiaal problemen..

  Wouter Rittel
  Sonsvelt

Reacties zijn gesloten.