Ommezwaai Gemeente Zutphen naar de bewoners.


Belangenvereniging De Teuge (logo)Na jaren van praten en aandacht vragen voor ons probleem met de wko lijkt de gemeente bereid om samen met ons te werken aan een oplossing. Stonden wij tot voor kort tegenover de gemeente, diezelfde gemeente gaat nu achter ons staan.

Gesproken wordt over “de gemeente”, maar feitelijk zijn dat het college en de gemeenteraad samen. Tijdens de afgelopen twee forumbijeenkomsten maakten wij mee dat raadsleden het college opdragen achter de bewoners te gaan staan om samen met ons het probleem op te lossen. Hoe het college dat moet doen, daar denken de raadsleden wel verschillend over. Er zijn raadsleden die vinden dat de gemeente direct de ombouw mogelijk moet maken en de kosten daarvan bij Vitens moet verhalen. Andere raadsleden stellen dat de gemeente beperkt bij de WKO betrokken is en daarom een bescheiden rol past.

De gemeente staat aan de basis van het project wko de Teuge door het tekenen van het convenant en is samen met Vitens verantwoordelijk te houden voor het falen. Sterker nog: in november 2010 is het de wethouder die erkent dat de WKO in de Teuge faalt. De grote mate van verantwoordelijkheid van de gemeente bij de wko moet de komende weken bij alle collegeleden en raadsleden duidelijk worden zodat wij hen meekrijgen in een oplossing.

Door de gemeente ‘mee’ te krijgen is het ‘redelijkheidsgehalte’ van ons voorstel in en buiten rechte makkelijker aannemelijk te maken. Dit wil zeggen: het is redelijk om bewoners alternatieve opties aan te bieden voor de wko en ook is het redelijk om door bewoners geleden schade te vergoeden. Die redelijkheid is af te dwingen door dat voor de rechter aannemelijk te maken (“in rechte”). Voorkeur heeft het om die redelijkheid met elkaar overeen te komen zonder de rechter in te schakelen (“buiten rechte”).

Vitens heeft ondanks de uitstraling gezamenlijk te zoeken naar een oplossing, lees de Stuurgroep, zeker de laatste maanden gekozen voor eigenhandig optreden. De brieven van ….. november 2012 en ….. februari 2013 geven daar blijk van. Geen van beide brieven heeft opgeleverd dat bewoners massaal het aanbod van Vitens omarmen. De brieven zorgen eerder voor teleurstelling en voor een gevoel of het nog wel goed komt.

In deze situatie is het belangrijk dat de gemeente zich niet meer aan de zijlijn opstelt maar een actieve houding richting Vitens laat zien. De handelswijze van Vitens, buiten de Stuurgroep om, zou daar voor de gemeente ook voldoende aanleiding voor moeten zijn. Dat is waar de gemeenteraad het college op aanspreekt.

Aan deze situatie is de afgelopen maanden hard gewerkt door leden van de Belangenvereniging, door raadsleden actief van informatie te voorzien over de wko. Informatie die blijkbaar niet of onvoldoende bij de raadsleden aanwezig was. De bijeenkomst op … november 2012 leverde bovendien een belangrijke bijdrage aan de ommezwaai van de gemeente.

Collegeleden en raadsleden omarmen gaat te ver. Wel is het een belangrijke vooruitgang dat zij achter ons zijn gaan staan.

Paul van Eykel

Voorzitter Belangenvereniging

2 gedachten over “Ommezwaai Gemeente Zutphen naar de bewoners.

  1. Ik heb het bovenstaande artikel drie maal gelezen. Een weergave van een aantal gebeurtenissen en feiten. Het is mij niet precies duidelijk wat de boodschap van het artikel is. Ook is mij niet duidelijk of het stuk afkomstig is van het bestuur. Wie helpt?

Reacties zijn gesloten.