Eind 2010 – Wethouder betitelt het WKO project de Teuge als mislukt

In oktober 2011 presenteerde Alliander de rapporten aan alle betrokken partijen. De inhoud schokt de bewoners. Op 22 november 2010 vindt er een openbaar forum plaats over de problemen van het WKO project de Teuge. De bewoners zijn die avond massaal aanwezig om te horen hoe diverse raadsleden en  collegeleden met elkaar hierover van gedachte wisselen. De wethouder La Rose spreekt die avond uit dat het project de Teuge mislukt is en geeft aan dat er spoedig een oplossing moet komen.

Tijdens de presentatie in oktober van de rapporten van Alliander zijn enkele raadsleden aanwezig. Een kleine groep bewoners is al enige tijd in gesprek met diverse raadsleden van verschillende raadsfracties. Deze twee zaken zorgen ervoor dat de problemen in het project de Teuge op de politieke agenda van de Gemeente Zutphen komen te staan.

Op 22 november 2010 trekt een zeer grote groep bewoners gezamenlijk op de fiets richting het gemeentehuis om de openbare forumvergadering van de raad van de Gemeente Zutphen bij te wonen. Gedurende deze vergadering spreken naast de voorzitter van de belangenvereniging de Teuge ook enkele bewoners in. Deze vaak emotionele verhalen van enkele bewoners brengen veel teweeg in de raadzaal en bij diverse raadsleden van de fracties. De raadsleden zitten dan ook vol met vragen aan het college.

Dan is de Wethouder aan het woord.  Wethouder La Rose neemt waar namens de verantwoordelijk Wethouder De Lange. Het geroezemoes van de bewoners over afwezigheid van de verantwoordelijke wethouder stopt als Wethouder La Rose begint te praten. Gespannen wachten de bewoners van de Teuge de eerste woorden van de Wethouder af. Vrijwel aan het begin van zijn betoog spreekt de Wethouder de woorden uit:  “het project van de Collectieve Warmte Koude Opslag de Teuge is mislukt”. Er ontstaat een gevoel van opluchting onder de bewoners die enorm blij zijn met deze uitspraak. Zij voelen zich door deze uitspraak gesteund. Het mislukken van de Collectieve Warmte Koude Opslag de Teuge is iets wat wij als bewoners van de Teuge al jaren aan den lijfe hebben ondervonden. Eindelijk is er dan erkenning door het college van de gemeente Zutphen van het falen van het systeem.

Tijdens de forum vergadering vragen diverse raadsleden aan het college er voor te zorgen de problemen van de bewoners voor de winter van 2010/2011 op te lossen.  Dit geeft ons bewoners op dat moment de hoop op een snelle oplossing. Nog één winter door en dan komt de oplossing die het voor ons als bewoners mogelijk moet maken op een acceptabele manier je woning te verwarmen tegen een normale prijs. Al met al een goed vooruitzicht voor ons als bewoners.

Wat wij ons op dat moment niet konden voorstellen is dat een oplossing nog drie winters op zich laat wachten en dat Stuurgroep de Teuge (gemeente Zutphen en Vitens N.V.) tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis in mei 2012 een voorstel doet het collectieve systeem in stand te laten die ons bewoners met al onze problemen laat zitten. Dit is de realiteit van nu, laten we maar hopen dat snel betekend dat de komende winter er eindelijk de beloofde oplossing komt.

Lees hieronder het verlag van de forum vergadering, alle stukken van het forum en  de diverse insprekers.

[gview file=”https://deteuge2.nl/wordpress/wp-content/uploads/20101122-verslag-insprekers-en-stukken-forumbijeenkomst.pdf” save=”0″]