Netwerkbeheerder Alliander onderzoekt het energieverbruik van de Teuge

Begin 2009 start de netwerkbeheerder Liander een onderzoek naar het energieverbruik in onze wijk. Hoe kan het toch mogelijk zijn dat er een dergelijk grote energievraag uit een ecologische wijk komt?

De vraag vanuit onze wijk is zelfs zo groot dat het de aanleiding is voor de netwerkbeheerder om een nieuwe hoofdaansluiting richting onze wijk aan te leggen ter waarde van circa € 700.000. Alleen op die manier is de levering van elektriciteit aan onze woningen te garanderen. Het hoge energieverbruik is voor de netwerkbeheerder aanleiding om een onafhankelijk onderzoek te starten.

Met het uitzetten van een enquête onder de bewoners van de wijk en naar het  energieverbruik van 10 woningen over één jaar heeft Alliander het energieverbruik onderzocht. Op basis van de enquête en de eerste meetresultaten presenteren zij in oktober 2010 een serie van vijf (5) rapporten over de duurzaamheid van onze wijk. De uitkomsten zijn ronduit schokkend voor de bewoners. Zij laten overtuigend zien dat de duurzaamheidsdoelstellingen van dit Collectieve WKO project absoluut NIET gehaald worden.

De uitkomsten van de rapporten zijn voor veel bewoners een klap in het gezicht. De duurzaamheid van onze woningen blijkt niet te bestaan. In plaats van de beloofde CO2 reductie van 10% blijkt onze wijk 39% meer CO2 uit te stoten dan een conventionele gasgestookte wijk welke in dezelfde periode is gebouwd. Dat is dus een verschil van 39%.

Ook bevestigen de rapporten de hoge energierekeningen die de bewoners mogen ontvangen. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde energierekening tussen de 25%-50% hoger uit pakt tov de referentie op gas. En dat is exclusief de kosten van de energielevering van Vitens. Als je dat meeneemt, dan blijkt de energierekening tussen de 90-120% hoger te zijn.

De bewoners van de Teuge zijn diep teleurgesteld. De hoge investeringen door de bewoners in de duurzaamheid van hun woningen zijn allemaal voor niets geweest. Maar nog veel erger, we zijn zelfs milieuvervuilender dan een conventionele gasgestookte woonwijk. 

Eén klein maar heel belangrijk lichtpuntje: het onderzoek laat zien dat onze klachten over de hoge energievraag van onze woningen en het niet functioneren van de Collectieve Warmte Koude Opslag terecht zijn.

 

Lees zelf de rapporten en de conclusies van de onderzoekers in de rapporten die al sinds oktober 2010 online staan op onze website.