Vitens is vergeten wat ze de bewoners beloofde in 2010

Belangenvereniging De Teuge (logo)Ruim 2 jaar praten en we lijken geen steek verder. De media schrijft dat een rechtsgang de enige oplossing lijkt. De oorzaak, de halsstarrige houding van de Vitens. Twee jaar geleden stelde Vitens voor om een snelle ombouw ter hand te nemen, zonder daarin een juridische houding te nemen. Dat zouden we later uitzoeken en alle partijen laten meebetalen. Echter de slappe houding van de gemeente en de grillige bewegingen van de Vitens door de tijd heen heeft het proces nu doen stokken. De bewoners zijn vanaf dag 1 heel duidelijk, wij willen nakoming van het WKO systeem. En als dat niet gaat dan willen we een fatsoenlijk voorstel met een zo duurzame oplossing. En natuurlijk de schade volledige gecompenseerd.

Het huidige voorstel van de Vitens, een belediging van de bewoners. Vanaf het begin heeft Vitens niet meer willen bieden dan de allergoedkoopste oplossing, namelijk ombouwen naar een gasketel en finale kwijting. Daar is over de tijd een kleine vergoeding bijgekomen, maar niets dat in de buurt komt van de schade die de bewoners lopen in dit project.

De media herhaalt wat Vitens zegt, dan moeten de bewoners maar naar de rechter…. TRIEST!

1 gedachte op “Vitens is vergeten wat ze de bewoners beloofde in 2010

 1. Vanaf dag één van de besprekingen met Vitens zitten ze voortdurend op het spoor van verketelen tegen de voor Vitens zo laag mogelijke kosten.
  Vanaf dag één van de besprekingen met Vitens proberen ze allerlei partijen mede verantwoordelijk te maken voor hun problemen, eerst de aannemers en de installateur, toen die afgevallen zijn door de conclusie van TNO2 moest de gemeente Zutphen maar mede aansprakelijk worden.
  Vanaf dag één van de besprekingen met Vitens proberen ze het besluit om te gaan verketelen op de bewoners af te wentelen (lees de verslagen maar eens na).

  Hoe zit het nou eigenlijk allemaal met Vitens? Vitens heeft het WKO systeem laten ontwerpen en aanleggen op basis van het haalbaarheidsonderzoek. Daarna is mede door Vitens besloten om voorzieningen in de woningen uit het haalbaarheidsonderzoek te schrappen. Hierdoor klopt de warmtevraag van de woningen niet meer bij de collectieve WKO die ontworpen is op basis van het haalbaarheidsonderzoek. Resultaat en Jip en Janneke taal een Fiat Panda die een caravan van 2000 kilo moet trekken. Je kunt op je klompen aanvoelen dat dit niet gaat lukken.

  Nu de laatste partij, de gemeente Zutphen, ook is afgehaakt blijft er maar een ding over. Bewoners mes op de keel (finale kwijting) en snel verketelen.

  Wat wil Vitens nu eigenlijk. Af van de exploitatie! Herstel van de collectieve WKO is kostbaar en het is maar afwachten of de problemen dan zijn opgelost. Welke problemen hebben ze bij het herstel? Krijgen ze de nodige vergunningen nog wel van de Provincie? Structurele hogere warmtevraag dan dat er koude terug de grond in gaat, dus bodemonbalans. Exploitatieresultaat zal door alle extra voorzieningen ieder jaar financieel negatief blijven voor Vitens. Dus jaar in jaar uit verlies. Verkoop van dit project is mislukt en niemand zal bereid zijn dit project over te nemen.

  Dus weg met dat project. Waar is Vitens nu precies mee bezig? Vitens is bezig haar ondernemersrisico af te wentelen op de bewoners. De rechtsvoorganger van Vitens heeft geen verzekering afgesloten voor dit project, dus elke uitgegeven euro is schade.

  Vitens is een kapitaalkrachtig bedrijf waarop lossen ze het niet gewoon op en verhalen daarna de schade op andere partijen die in hun ogen verantwoordelijk zijn?

  Antwoord lijkt ingewikkeld maar is erg simpel. Vitens twijfelt of de schade wel bij andere partijen te verhalen is. Vitens handelt uitsluitend vanuit een budget dat het dagelijks bestuur of de raad van commissarissen beschikbaar heeft gesteld. Hierbij wordt absoluut niet gekeken naar de werkelijke schade voor de bewoners, is niet relevant. Wat is de goedkoopste oplossing, dan is dat bedrag beschikbaar.

  Prima verhaal van de woordvoerder van Vitens, we willen zorgvuldig met het publieke geld omgaan! Jammer dat hij er niet bij zegt dat er door de aarzelende houding van Vitens om de problemen op te lossen inmiddels al 2 miljoen euro aan diesel is verstookt.

Reacties zijn gesloten.