Anno 2006 – Project Collectieve WKO de Teuge in de verkoop?

In 2006 probeert Vitens het project WKO de Teuge te verkopen aan COGAS te Almelo. Uiteindelijk gaat dit niet door, maar wat gebeurde hier eigenlijk. Wat betekend dit voor de bewoners van de Teuge. Juist in dat jaar begint de bouw van de 2e fase van de Teuge, een flinke uitbreiding ruim 80 nieuwe woningen die aangesloten gaan worden op het WKO systeem van de Vitens. Waarom juist nu?

We schrijven het jaar 2006. Bij de Vitens N.V. wordt er een nieuwe directeur aangesteld op het inmiddels slecht functioneerde project van de Collectieve Warmte Koude Opslag de Teuge. De bron was sinds het begin van het project in onbalans en Vitens was hiervan op de hoogte. De Vitens besloot vervolgens onder het motto “Vitens moet zich richten op haar kernactiviteiten” het project te verkopen en schakelde een adviseur in. Immers de Vitens  kerntaak is het leveren van drinkwater en géén energie (dat is namelijk wat de Collectieve Warmte Koude Opslag is). De verkoop was echter niet mogelijk zonder de toestemming van haar convenant partner, de Gemeente Zutphen. De Gemeente Zutphen verleende direct toestemming zonder het stellen van ook maar een enkele vraag.

Vanuit het perspectief van de bewoners is het verlenen van de toestemming erg vreemd. Juist de Gemeente Zutphen heeft er vóór de start op aangedrongen dat een solide partij het project zou exploiteren zodat de continuïteit van energielevering voor ons als bewoners altijd gewaarborgd kon worden. Bij de start van het project hebben zij destijds aan het Zutphense bedrijf GAMOG (thans NUON N.V.) gevraagd het project te exploiteren. Deze had geen belangstelling. Toen dacht men aan een ander nutsbedrijf. Die werd gevonden in het Waterbedrijf Oost Gelderland (thans Vitens N.V.). De gemeente (tevens aandeelhouder in dit nutsbedrijf) was erg tevreden met deze partij aangezien de continuïteit voor de bewoners gewaarborgd leek met dit solide en kapitaalkrachtige bedrijf. Dit was voor ons als bewoners al met al een erg verstandig besluit, zo dacht de gemeente.

Dan is het toch bijzonder vreemd dat in 2006 toestemming wordt gegeven voor de verkoop aan een kleine commerciële marktpartij als COGAS te Almelo met alle risico’s die daar voor ons als bewoners aan verbonden zijn.

In een krantenartikel in de Koerier (van april 2009) werd al aangekondigd dat er een wijziging van de tenaamstelling van de vergunning bij de Provincie Gelderland was aangevraagd. De werkelijke redenen waarom deze verkoop niet is doorgegaan is bij ons en bij de bewoners als direct belanghebbende niet bekend.

Wel kunnen wij als bewoners ondertussen raden wat de redenen zijn voor het afketsen van deze verkoop. Opmerkelijk detail is dat uit de stukken die bij het verzoek om wijziging van de vergunning houder naar de Provincie zijn gestuurd, blijkt dat de Vitens in het verslag al aangeeft vanaf 2004 op de hoogte te zijn van de energieonbalans in de bodem.  Uit de stukken blijkt ook dat de Vitens vanaf het begin niet aan de vergunning van de Provincie voldoet, omdat er meer warmte uit de bodem gehaald wordt (in de winter) dan er weer instopt wordt (in de zomer).

Even bij stil staan… De Vitens N.V. weet al vanaf 2004 dat er sprake is van de energieonbalans. Vervolgens probeert men het project te verkopen en tegelijk wordt de tweede fase van de Teuge ontwikkeld en aangesloten op het Collectieve Warmte Koude Opslag. Met alle consequenties van dien voor de bewoners van de Teuge 1 en 2. In plaats van aan de bel te trekken in 2004 gaat men door alsof er niets aan de hand is… dit moest wel fout gaan.

Lees zelf het krantenartikel en de stukken van de Provincie Gelderland en trek voor jezelf je conclusies.

De kennisgeving van de ternaamstelling van de vergunning aan Cogas voor WKO de Teuge (15 april 2009)

[gview file=”https://deteuge2.nl/wordpress/wp-content/uploads/ZKR_ZKR-1-30_090415_1-kennisgeving.pdf” save=”0″]

Uit het archief van de provincie Gelderland van april 2009 het ontwerpbesluit

[gview file=”https://deteuge2.nl/wordpress/wp-content/uploads/20090415-ontwerpbesluit-inzake-cogas-wko-de-teuge-Zaaknr-2009-004018.pdf” save=”0″]

Uit het archief van de provincie Gelderland, het verslag van de bespreking over de onbalans problemen met WKO de Teuge (2008)

[gview file=”https://deteuge2.nl/wordpress/wp-content/uploads/20080926-provincie-verslag-bespreking-stand-van-zaken-wko.pdf” save=”0″]