College beantwoordt schriftelijke vragen van SP en Burgerbelang Zutphen Warnsveld

Gemeente Zutphen (logo)Eind vorig jaar lieten we jullie weten dat, naast de VVD, de SP en Burgerbelang Zutphen Warnsveld ook schriftelijke vragen aan het College van de gemeente Zutphen over de situatie in het project de Teuge had gestuurd. Afgelopen week heeft het college de vragen beantwoord. In de beantwoording wordt heel duidelijk hoe de gemeente Zutphen met kritische vragen omgaat of vragen naar meer informatie.

De antwoorden geven wel een beeld van hoe het college van de gemeente Zutphen en haar ambtenaren (en advocaat) met de situatie om gaan, namelijk is de gemeente Zutphen nog altijd van mening dat ze slechts een “stimulerende rol”. Het is wel erg bijzonder om te moeten lezen dat de gemeente Zutphen denkt zelf het initiatief te hebben genomen om de rekeningen (vanaf juli 2010) te betalen. Dat is naar meermaals aandringen van de belangenvereniging en dus op het initiatief van de bewoners gebeurt.

Ook is het goed om te lezen dat de gemeente Zutphen eindelijk bevestigd dat haalbaarheidsonderzoek naar de energiemaatregelen (uit 2001) de basis zijn van de besluitvorming van het project.  Dit is namelijk iets dat de gemeente Zutphen altijd ontkent heeft. Als dit haalbaarheidsonderzoek namelijk vertaald was naar eisen aan het project dan was het inderdaad haalbaar geweest, met huizen van een EPC van 0,34 en een besparing per huishouden van 1100 gulden per jaar.

Dan is het dus ook vreemd om in dezelfde brief te schrijven dat het realiseren van het project op basis van het haalbaarheidsonderzoek gebeurt is, en, dat je voor verzuimd te melden dat de gemeente Zutphen akkoord is gegaan met een versobering van de maatregelen. De gemeente Zutphen (initiator van het project) is akkoord gegaan met de versobering van de noodzakelijke maatregelen uit het haalbaarheidsrapport.  De versoberde maatregelen zijn door de gemeente Zutphen en Vitens vertaald naar het convenant, waar beide partijen zich een eigen verantwoordelijkheid in het welslagen van het project nemen. Echter de haalbaarheid is na het versoberen van het project niet opnieuw uitgevoerd, terwijl voor elke betrokken het glashelder had moeten zijn dat ze een flink risico namen.

En dat ze rekening gehouden hebben met het mislukken van het project blijkt uit het aanleggen van een hoofdgasnetwerk in het hele project (op kosten van de bewoners).

Hoe je dan ook tot de conclusie kan komen als gemeente Zutphen dat je geen rol hebt, geen verantwoordelijkheid hebt in het geheel en nu geen zorgplicht hebt naar de bewoners toe… Maar slechts een stimulerende rol  hebt in het proces tussen de Vitens en de bewoners is een miskenning van de gemeente Zutphen dat ze verantwoordelijkheid heeft als initiator en handhaver in het project de Teuge. 

Dit college wil liever achter gesloten deuren mondeling vragen beantwoorden, zo blijkt het het antwoord aan burgerbelang. Tijdig opleveren van de stukken, die het zelf heeft moeten gebruiken voor de juridische analyse, is ambtelijk niet mogelijk. Tja wat moet je daar nu nog van zeggen. 

Antwoorden op de vragen van Burgerbelang zijn er niet, in plaats daarvan verwijst men naar een besloten bijeenkomst. Met advocaat, verantwoordelijk ambtenaar en de wethouder. Wordt vervolgt?

Lees zelf de vragen en antwoorden….

Vragen van de SP:
[gview file=”https://deteuge2.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012-V0031.pdf”]

Antwoorden van het college aan SP:
[gview file=”https://deteuge2.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012-V0031-antwoord.pdf”]

Vragen van Burgerbelang Zutphen Warnsveld (BBZW):
[gview file=”https://deteuge2.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012-V0035.pdf”]

Antwoorden van het college aan BBZW:
[gview file=”https://deteuge2.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012-V0035-antwoord.pdf”]