Mijn reactie op PvdA opinie stuk Petra Smeenk

Kom je een artikel tegen over de Teuge, de Hoven, het project, of ander zins. Post hier je linkje en praat erover met je mede-bewoners.

Mijn reactie op PvdA opinie stuk Petra Smeenk

Berichtdoor Robert » 11 september 2013 15:32

Op 7 september 2013 publiceerde de PvdA fractievoorzitter Petra Smeenk een opiniestuk...
Lees het hier: http://zutphen.pvda.nl/2013/09/07/eensg ... -mogelijk/

Mijn reactie publiceer ik ook hier:

Beste Petra,

Het project is mislukt. De bewoners hebben nooit voor een mislukking gekozen. De bewoners willen een warme woning tegen een redelijke prijs.

Laten we niet vergeten dat niet de bewoners kozen voor een duurzame eco wijk, maar om het wonen in een mooie nieuwbouw woning in de Hoven. Die warmtepomp was het idee van de politiek, van de PvdA wethouder van destijds. De wethouder zorgde voor een heel positief haalbaarheidsonderzoek op basis waarvan de raad positief besloot over de eco plannen voor de Teuge.

De bewoners waren de partij die in de periode 2008-2010 zichtbaar moesten maken dat er problemen waren sinds het begin. Iets waarover de Vitens niet eerlijk en open over communiceerde. Maar sinds 2006 was er al een probleem met het hele WKO systeem, de onbalans was zodanig dat het nooit meer goed zou komen. Er werd meer energie aan de bodem onttrokken dan er teruggestopt kon worden.

Hoe kwam dat? Simpel, de raad en het college zijn in 2002 akkoord gegaan met een versobering van de eisen aan het ecoproject de Teuge. Van alle eisen die uit het haalbaarheidsonderzoek kwamen was er feitelijk maar één over, namelijk het gebruik van een warmtepomp met een centraal WKO systeem. De huizen waren gebruikte dus meer energie dan gepland.

Let wel... Diezelfde raad had het project bedacht, die raad zwakte nog geen jaar later de eisen af op aanraden van de projectontwikkelaars en Vitens en BAM. De uitvoerders. Door gebrekkig toezicht van de gemeente Zutphen op Vitens en de projectontwikkelaars en aannemers is er zelfs af te dingen op de werkelijke bouw van de woningen. Maar dat kan je achteraf gewoon recht praten.

Gevolg van de foute besluiten en handelen van de ondernemers. Huizen die energie onzuinig zijn, bewoners met een nieuwe technologie opgezadeld zitten waarvoor geen installateurs zijn die je helpen en een 2x zo hoge energierekening.

En als klap op de vuurpijl bleek in 2010 ook nog eens dat er sprake was van zeker 40% meer CO2 uitstoot... dat terwijl dit project bedoeld was om zeker 30% uitstoot te besparen. Een energierekening die zeker 100% hoger bleek te zijn als vergelijkbare woningen.

De bewoners hebben echter geen keus, door de politiek waren de bewoners overgeleverd aan één exploitant, Vitens. Gedwongen om daar hun energie af te nemen.

De aanwezige wethouder concludeerde dan ook op 22 november 2010 terecht dat er sprake was van een mislukking. De bewoners zaten met de brokken. Hoe nu verder...

Toen begon het grote praten, onderzoeken van TNO toonde aan dat er inderdaad problemen waren met het Centrale WKO systeem, toonde aan dat er systeemfouten waren in de warmtepomp aanleg, liet tevens zien dat er ruimte voor verbetering was. Maar een oplossing voor de situatie was er niet. Naast een technisch complexe situatie, waarin fundamentele systeemfouten zitten. Was er een situatie waar vele partijen naar elkaar konden wijzen. De gemeente was niet verantwoordelijk (volgens haarzelf). De aannemer had het huis volgens de wetten gebouwd, dus wilde weg van tafel. En de Vitens wilde geen verantwoording voor het geheel, want die was alleen van de bron.

De bewoners stelde voor om de gehele exploitatie van het systeem (inclusief warmtepomp) bij één partij neer te leggen. Zodat je energie levering kan doen tegen een redelijke energierekening weer betrouwbaar geleverd kon krijgen. Het CO2 uitstoot probleem los je hiermee niet op, maar de bewoners hadden dan weer vertrouwen kunnen krijgen.

Goed voorstel, maar alle partijen wijzen het voorstel van de bewoners af. En de reden is duidelijk, het kan financieel absoluut niet uit. Een jaarlijks exploitatie gat van een paar ton voor de exploitant, geen ondernemer die daar in stapt. Dus duurzame exploitatie is niet mogelijk. Dus laat je het bij de bewoners liggen.

Tja, wat dan. In de zomer van 2011 besluit Vitens tot beëindiging van het centrale WKO systeem. Na een jaar praten doet Vitens eenzijdig een voorstel (samen met de gemeente Zutphen) om over te gaan op HR ketels / gas en dat onder voorwaarde dat de bewoners niet proberen de schade (die ze dus schijnbaar lopen) te verhalen op wie dan ook. Dat heet finale kwijting.

Vreemde aan het verhaal is dat tot dan toe door de partijen in goed overleg onderzocht werd en op aandrang van de Vitens juist technische oplossing en schadetraject gescheiden waren.

Met het mes op de keel kregen bewoners dus te horen, je moet over naar gasketels en naar je geïnvesteerde geld in je eco woning kan je fluiten.

En de raad was het hier mee eens, want ze hadden onder voorwaarde van finale kwijting immers geld beschikbaar gesteld.

Een paar maanden laden volgt een "beter" voorstel... de bewoners mochten kiezen, of een hrketel met een coulance betaling (van 3750 euro) of een zak met geld en dan zoek je het maar zelf uit.

Een beperkt aantal bewoner reageerde hierop, immers er was nog altijd sprake van finale kwijting. Ondertussen hebben we het over begin 2013... de Vitens had een toezegging gehad van de gemeenteraad van wel 5 ton onder finale kwijting.

Nog altijd hadden de bewoners dus geen keus. De problemen zijn niet opgelost in de wijk, het centrale WKO systeem doet het al jaren niet meer (er wordt gestookt op diesel). Om over de andere problemen maar te zwijgen, want de focus lijkt nu alleen nog het systeem van Vitens te zijn. De echte problemen zijn we vergeten zo lijkt het...... ik niet... ik ondervind het dagelijks.

De raad nam toen de motie aan om de bewoners te gaan steunen, voor zover het juridisch kan. Hoezo, tot hoever het kan? Je bent er voor de bewoners of niet...

Toen kwam er inderdaad geluid in Vitens dat de WKO wellicht toch te herstellen was. Uit het onderzoek in 2009 en de onderzoeken van 2011 was al gebleken dat er technisch wel mogelijkheden zijn, maar dat die niet rendabel zijn. De echte reden is dat de gemeente kan aandringen op herstel (niet dat wij dat willen) en dat er mogelijk partijen in de markt zijn die het willen kopen.

En bovendien lossen ze de problemen van de bewoners helemaal niet op... Die hebben namelijk met meer dan alleen het centrale WKO systeem te maken, maar ook met de huisinstallatie. Het gebrek aan service op warmtepompen en niet te vergeten hoge energierekeningen blijven gewoon. Immers die duurzame energie uit de grond was een kleine 100% duurder dan gewoon een gasgestookte woning.

De gemeente, Vitens en nu ook de politiek doet het voorkomen of hier een zwaar verdeelde buurt is. Maar het gekke is dat de leden vergadering unaniem centraal WKO afwijst... dat 93% in 2011 al koos voor een gasgestookte woning hoor je ook niet. De kleine groep bewoners die haar eco doelstelling vast wil houden moet de mogelijkheid krijgen om dat te doen, dus een eigen warmtepomp met een eigen bron is dan de beste oplossing.

En wat vraagt de PvdA? Een buurt die eensgezind moet zijn, want anders kunnen we jullie niet steunen. Wat een lariekoek zeg...

Je zegt ons te steunen, je zegt dat we een individuele oplossing moeten krijgen. Heel goed begrepen, dat zeggen wij al een paar jaar als bewoners...

Nee, de PvdA stelt nieuwe eisen aan deze bewoners.

Laten we nog even teruggaan, wij kozen niet voor het mislukken. Wij kozen niet voor een ecowijk, dat deed de PvdA. De duurzaamheidsdoelstelling van de PvdA ten spijt is hier een grote mislukking ontstaan, door de jaren heen zijn jullie verantwoordelijk.

De PvdA:
- bedacht het eco project de teuge;
- de pvda wethouder had een belangrijke rol in de werkgroep;
- ging akkoord met het verminderen van de eisen aan het project;
- heeft bewoners de afgelopen jaren beloofd dat er snel een oplossing zou komen;
- ging akkoord met finale kwijting, zodat bewoners geen schade zouden kunnen eisen;
- stelt nu nieuwe eisen aan de bewoners, wij moeten eensgezinds zijn.

Tja, ik word er stil van...

En wij, wij moeten geduldig wachten op wat Vitens gaat doen. De volgende winter komt eraan. De centrale dieselketel wordt omgebouwd naar een gasgestookt systeem. Waarom wil de Vitens op gas stoken... eenvoudig, het is goedkoper! Dieselolie is duur geworden per januari. Natuurlijk zeggen ze dat het beter is, maar de investering in een gasgestookte "noodoplossing" kost tonnen. Die moet je terugverdienen, dat doe je met de besparing die je het komende jaar gaat halen.

Kortom, Vitens wacht gewoon af... en zal weer een voorstel doen onder finale kwijting. Nu de bewoners allemaal zelfstandig verder moeten gaat het vast snel goed komen...


Petra, ik ben blij te horen dat je een individuele oplossing als oplossing ziet. Het stellen van eisen aan bewoners is niet nodig. Individueel wil zeggen dat je met elke bewoner eruit moet komen. Steun de bewoners, neem je verantwoording. Stop met het steunen van juridische routes, zoals het college en de Vitens nastreven. Dring aan op een ontkoppeling van de technische oplossing en het schadetraject.


Ik wil graag persoonlijk toelichten hoe ik er in sta. Je weet me te vinden.

Groet,
Robert van den Breemen
Robert van den Breemen
betrokken bewoner op de Teuge
Robert
Site Admin
 
Berichten: 424
Geregistreerd: 19 juli 2006 22:08
Woonplaats: Zutphen

Keer terug naar In het Nieuws

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron