Niemand koopt een huis omdat er een warmtepomp in zit

Kom je een artikel tegen over de Teuge, de Hoven, het project, of ander zins. Post hier je linkje en praat erover met je mede-bewoners.

Niemand koopt een huis omdat er een warmtepomp in zit

Berichtdoor Robert » 30 november 2010 22:32

Robert van den Breemen
betrokken bewoner op de Teuge
Robert
Site Admin
 
Berichten: 424
Geregistreerd: 19 juli 2006 22:08
Woonplaats: Zutphen

Re: Niemand koopt een huis omdat er een warmtepomp in zit

Berichtdoor ecobouwer » 1 december 2010 09:18

Leuk, een collega van mijn afstudeerprof Peter Schmid... kleine wereld.

Huizenkopers zijn inderdaad niet bezig met energiezuinigheid maar ik merk wel een verschuiving. Tien jaar geleden waren opdrachtgevers niet geïnteresseerd in energiemaatregelen boven de verplichte EPC, tegenwoordig wordt mijn voorstel om een EPC van 0,4 te halen wel aangenomen als duidelijk is dat de meerprijs slechts een fractie van de totale bouwsom is. Zelfs woningbouwverenigingen tonen nu ook belangstelling omdat lagere woonlasten de woningen bereikbaar houdt voor de doelgroep.

In Zutphen is de warmtepomp opgedrongen door de gemeente (via aannemers) aan de huizenkopers. Zonder die verplichte afname zou waarschijnlijk hooguit 20% van de kopers voor een warmtepomp kiezen en niemand voor een collectief systeem. Warmtepompen zijn onbekend en kopers vertrouwen ten onrechte volledig op de verkoper als die stelt dat het systeem wel duurder is dan een gewone CV-installatie maar dat die meerkosten binnen enkele jaren wordt terugverdiend door veel lagere energierekeningen. Warmtepompen zijn wel degelijk zuinige apparaten maar er komen zoveel kosten bij kijken dat de warmtepomp nooit rendabel is ten opzichte van gasketels. Om een warmtepomp te besparen op je energiefactuur zul je eerst flink moeten investeren in een energiezuinige woning (isolatie, kierdichting, HR-glas). En als dat in orde is maakt het feitelijk niet uit of je een warmtepomp neemt of een gasketel, beide verbruiken dan weinig energie. De gasketel is dan wel goedkoper in aanschaf en wint altijd van een warmtepomp.

Waarom dan een warmtepomp? Omdat je er ook mee kunt koelen. Voorwaarde is dan wel dat de woning goed geïsoleerd is en effectieve buitenzonwering heeft. Maar als een woning goed geïsoleerd is en buitenzonwering heeft is er weinig behoefte aan actieve koeling...

Het patroon is goed herkenbaar.
ecobouwer
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 25 november 2010 00:42
Woonplaats: Herveld


Keer terug naar In het Nieuws

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron