Energievoorzieningen

Hier kun je tips of opmerkingen plaatsen over interieur en/of wandafwerking, type woning, uiterlijk van de wijk... Dit is een samenvoeging van oude losse forums, de onderwerpen zijn niet actueel meer.

Energievoorzieningen

Berichtdoor ecobouwer » 25 november 2010 09:00

Gisteravond heb ik gehoord over het extreem hoge energieverbruik in de nieuwbouwwijk in Zutphen in verband met de toegepaste warmtepompen. Het verbaast mij niet want sinds de invoering van de EP-norm en de bijbehorende EBC-berekening (software) is het gebruik van installatietechniek flink toegenomen (balansventilatie, warmtepompen, PV-cellen) terwijl het isolatieniveau van de woningen duidelijk achtergebleven is. Mijn vermoeden is dan ook dat de woningen in De Teuge onvoldoende geïsoleerd zijn.

Ik ben benieuwd naar de EPC-berekening van de woningen, naar de samenstelling en eigenschappen van de energievoorzieningen:
- isolatiemateriaal en dikte in daken, gevels en beganegrond-vloeren
- U-waarde beglazing in kozijnen, ramen en deuren (ook dakramen)
- U-waarde van kozijnen, ramen en deuren (ook dakramen)
- kierdichting
- warmte-afgifte via radiatoren en/of vloerverwarming
- warmtepompsysteem: type (lucht-water, water-water, lucht-lucht), merk, vermogen
- opslag sanitair warmwater

Is er iemand die deze gegevens kan produceren?
ecobouwer
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 25 november 2010 00:42
Woonplaats: Herveld

Re: Energievoorzieningen

Berichtdoor Robert » 25 november 2010 23:56

Tuurlijk... weten we dat... even zo uit de losse pols, anders moet ik alles erbij zoeken.

- isolatiemateriaal en dikte in daken, gevels en beganegrond-vloeren
- U-waarde beglazing in kozijnen, ramen en deuren (ook dakramen)
U < 1,2 (HR++, maar één bouwer heeft zich hier niet aan gehouden)
- U-waarde van kozijnen, ramen en deuren (ook dakramen)
- kierdichting
- warmte-afgifte via radiatoren en/of vloerverwarming
vloerverwarming (soms wandverwarming badkamer) + convectors (verdiepingvloeren) [[en die werken niet naar behoren]]
- warmtepompsysteem: type (lucht-water, water-water, lucht-lucht), merk, vermogen
water-water - Inventum Enegerion 6kw
water-brine (niet geschikt, dus TSA met verlies toegepast) om op water-water aan te kunnen sluiten - Stiebel Eltron WPC5 Cool
- opslag sanitair warmwater
150 liter boiler op 55C (met legionella 1x per week)

{begin eisen}
Specificatie Programma van Eisen gemeente Zutphen:
Buitenwanden: Rc >= 3,5 m2.K/W
Dichte delen in puien: Rc >= 3,5 m2.K/W
Daken: Rc >= 3,5 m2.K/W
Begane grond vloer: Rc >= 3,5 m2.K/W
Glas:U-glas <= 1,2 W/m2.K; d.i. HR++-glas.
Ramen: U-raam (= glas + kozijn) <= 1,8 W/m2 .K.
Kozijnen:U <=2,4 W/m2.K.
Dichte Buitendeuren: Deuren met maximaal 20% glas: U (deur + kozijn) <= 2,4 W/m2.K (d.i. geïsoleerde deur; U-deur <= 1,2 minus houten kozijn).
Buitendeuren met glas: Deuren met meer dan 20% glas, maar bij voorkeur glasaandeel> 65% t. o. v. kozijnmaat: Dikte hout>=~ 54mm + Deuren met meer dan 20% glas, maar bij voorkeur glasaandeel> 65% t. o. v. kozijnmaat: Dikte hout ~ 54mm + zo veel mogelijk glas; Voor deuren met brievenbus: tochtwering aanbrengen.

Ventilatie: 1.Natuurlijke luchtafvoer, natuurlijke toevoer - toevoer d.m.v.
"zelfregelende" 2) toevoerroosters,

Ventilator(en) met gelijkstroommotor.

Afhankelijk van ventilatiesysteem:
Kierdichtheid: Conform NEN 2687; klasse 1

Toepassen van Lagere Temperatuur Verwarming. Pas rekenmethode voor de vermogensbehoefte ISSO 51 toe. Inwendige leidingdiameter warmwaterleidingen naar het
tappunt in de keuken en badkamer <= 10mm Beperkte leidinglengte naar badkamer (2-4 mtr) en keuken (2 - 6) mtr.
{einde eisen}

Niet toegepast:

geen buffers, geen WTW, geen PV, geen zonneboilers (en dat was wel het plan conform het haalbaarheidsonderzoek voor dit project, is allemaal optioneel geworden).

En wat weet jij nu? Graag je reactie.
Groet,
Robert
Robert van den Breemen
betrokken bewoner op de Teuge
Robert
Site Admin
 
Berichten: 424
Geregistreerd: 19 juli 2006 22:08
Woonplaats: Zutphen

Re: Energievoorzieningen

Berichtdoor ecobouwer » 26 november 2010 01:58

Met deze gegevens is het vrij duidelijk dat de woningen te slecht geïsoleerd zijn om met een warmtepomp te kunnen werken, die 6 kW zal voor de meeste woningen niet toereikend zijn om met winters zoals afgelopen jaar het huis warm te krijgen. Om met een warmtepomp te kunnen verwarmen zonder extreem energieverbruik moet de woning veel zwaarder geïsoleerd worden, dat wil zeggen een Rc van minimaal 6,0 voor vloer en gevels en minimaal 8,0 voor dak.

Deze doorgedreven isolatie zorgt voor:
- lager transmissieverlies door de hogere warmteweerstand (lagere stookkosten)
- hogere oppervlakte- of stralingstemperatuur (comfort)
- bijkomende (2e orde) verlaging van transmissie- en ventilatieverliezen door lagere luchttemperatuur
- constante temperatuur in zomer en winter
- kleinere vermogensbehoefte van verwarmingssysteem (of hogere ontwerptemperaturen bij lagere buitentemperaturen)

Mijn advies aan de bewoners is om met name het dak extra te isoleren, de hellende daken kunnen meestal vrij eenvoudig van binnenuit voorzien worden van 15cm extra isolatie (glaswol/steenwol en dampscherm). In huizen met kruipruimte kan mogelijk de geïsoleerde kanaalplaatvloer van onderaf extra geïsoleerd worden met 10-12cm EPS. Beide klussen zijn vrij eenvoudig door de bewoners zelf uit te voeren zodat ook de kosten beperkt blijven. Daarnaast is het wellicht nog mogelijk een douchepijp-WTW aan leggen. Die kost ongeveer € 350 en je verlaagt daarmee de benodigde energie voor sanitair warmwater met ongeveer de helft.
ecobouwer
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 25 november 2010 00:42
Woonplaats: Herveld

Re: Energievoorzieningen

Berichtdoor Robert » 26 november 2010 08:23

Oftewel Trias Energetica is niet gevolg. Wel "duurzaam" willen bouwen, maar niet begrijpen dat je eerst de energiebehoefte moet beperken door maximaal te gaan isoleren. Dit hele project is zo uitgevoerd.

Overigens is isolatie zeker niet het enige probleem. De huiszijdige warmtepomp installatie functioneerd ook niet naar behoren. Temperatuutrajecten van 45/55C (of nog ergere 45/45), Open Verdelers, Kortsluitingen, hoge warmwater temperaturen van 60C (omdat de boiler eigenlijk te klein is, 120 liter), extra circulatiepompen en extra TSA aan de bronzijde... en dan kan ik nog wel even doorgaan.

O ja, en natuurlijk is niet gezegd dat de eisen ook werkelijk zo uitgevoerd zijn. Maar ja, hoe controleer je dat achteraf.

En dan hebben we het nog niet over het bronsysteem gehad.... Een collectief systeem, dat per huishouden nog 1300 kWh per jaar nodig heeft voor oppompen en rondpompen.

Dus...
Robert van den Breemen
betrokken bewoner op de Teuge
Robert
Site Admin
 
Berichten: 424
Geregistreerd: 19 juli 2006 22:08
Woonplaats: Zutphen

Re: Energievoorzieningen

Berichtdoor ecobouwer » 26 november 2010 09:52

De kans is inderdaad vrij groot dat de woningen ook nog eens slecht uitgevoerd zijn. De enorme verschillen in jaarverbruik zouden deels verklaard kunnen worden door uitvoeringsfouten zoals niet goed aaneensluitende isolatie. Afgelopen winter was eenvoudig te zien waar sommige daken veel warmte verliezen (met name bij de bouwmuren en nok), er wordt sneeuw verwacht zodat je binnenkort je dak kunt inspecteren...

Met een jaarverbruik van 15.000 kWh zou ik zelfs overwegen om alsnog een HR-combiketel te plaatsen. Want als je elk jaar € 2.000 extra betaalt aan stookkosten dan heb je die investering binnen 2 jaar terugverdiend.

Edit:
Ik heb inmiddels uitgedokterd dat de slechte werking van de warmtepomp mede een gevolg is van een te hoge inschatting van de koelbehoefte (met dank aan de EPC met z'n vaste en veel te hoge aanname voor de interne warmtelast) waardoor in werkelijkheid de koelfunctie nauwelijks gebruikt wordt en de warmtebron niet opgeladen wordt in de zomer en vervolgens te weinig buffer heeft voor de warmtevraag in de winter.

Conclusies:
- het systeem voldoet niet omdat het niet geschikt is voor een Nederlandse woonwijk
- zinloos om hier verder in te investeren
ecobouwer
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 25 november 2010 00:42
Woonplaats: Herveld

Re: Energievoorzieningen

Berichtdoor energiebewust » 30 november 2010 16:20

Een pompvermogen van 6 kilowatt moet voor een normale woning voldoende zijn, CV ketels hebben een hoog vermogen omdat deze warm water produceren op het moment dat dit verbruikt wordt.
Een temperatuur traject van 45-55 is te hoog en verklaart een dele van het verbruik, mijn pomp draait nu bij -4 graden op 38-33 en in de woonkamer is het gewoon 21 graden.
Hebben alle woningen vloerverwarming of zijn er andere systemen gebruikt? LTV radiatoren eisen een hogere aanvoertemperatuur en zijn minder gunstig.

De problemen met de bronnen zijn heel erg afhankelijk van de ondergrond, Is er veel of weinig stroming in het grondwater. Wat is eigenlijk de temperatuur nu van de bron? een graad of 9 is al heel aardig, 11 graden is wel normaal in Nederland en bij individuele bronnen hoef je in Nederland bijna nergens te regenereren.
energiebewust
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 25 november 2010 10:21
Woonplaats: Duiven

Re: Energievoorzieningen

Berichtdoor Robert » 30 november 2010 22:10

De goede vragen... Alle woningen hebben vloerverwarming op begane grond en badkamers. Ventilatie convectoren in de slaapkamers (en andere vertrekken).

Ja, de bron... wij hebben in dit project een collectieve bron. Lees het rapport op van Alliander hierover. Er wordt per huishouden daardoor 1300kWh extra energie verbruikt voor het rondpompen van water. Plus dat er in het pomphuis een extra platenwisselaar (hele grote) zit om het grondwater te scheiden van het distributienet. In sommige huizen zit dan nog een extra platenwisselaar (weer een paar graden verlies) voordat je de WP eindelijk hebt bereikt. Dus die 10-11C waar je het over hebt halen wij niet in dit project. De temperatuur is in de winter periode tussen de 9-10C, zou eigenlijk niet onder 9C moeten gaan, maar doet ie wel.

Het temperatuurtraject had natuurlijk gewoon 45/35C moeten zijn, maar ja, als je iets fout doet en bewoners klagen, dan ga je als installateur/fabrikant gewoon het temperatuutraject verhogen (naar 60/50C) of zelfs in uitvoering dus gelijk een 45/45C temperatuutraject aanhouden.

Hmmm, ja, veel dingen kunnen fout gaan.
Robert van den Breemen
betrokken bewoner op de Teuge
Robert
Site Admin
 
Berichten: 424
Geregistreerd: 19 juli 2006 22:08
Woonplaats: Zutphen


Keer terug naar Over de woningen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron