Koelen in zomer kost je bijna niets…

De zomer is definitief aangebroken en dat betekend dat je je huis weer kan gaan koelen met het bronwater vanuit de Vitens bron. Op de verschillende bijeenkomsten de afgelopen maanden bleek dat lang niet iedereen zich bewust is van de redenen en de kosten van het koelen. Sommige buurtbewoners bleken zelfs te denken dat het net zo duur was als koelen met een airco, dat is zeker niet het geval.

Daarom een antwoord op de volgende vragen:

  • Wat zijn de kosten van koelen?
  • Hoe werkt koelen?
  • Waarom is koelen belangrijk?

  1. Wat zijn de kosten van koelen?
    De kosten van koelen met een warmtepomp installatie zijn erg goedkoop.  Koelen met een warmtepomp kost je ongeveer 20 euro per jaar. Je koelt namelijk alleen als het erg warm is, in de zomermaanden is dat in de meeste jaren zo’n 600-800 uur. In de warmtepomp werkt dan alleen de circulatiepompen van zo’n 80-120Watt/uur. Als je dus met 1000 uur (een hele warme zomer) zou rekenen, dan is dat 80-120kWh voor een zomer koelen, met de kWh prijs van € 0,25 is dat dus 20-30 euro voor een hele zomer koelen. En voor de bron betaal je elke maand al geld, of, je nu koelt of niet.
  2. Hoe werkt koelen?
    Het koelen met een warmtepomp is in feite koelen met koud water, dit wordt ook wel vrije koeling of top-koeling genoemd. De hele zomer pompt het centrale pomphuis het water van circa 12 graden op. In koelstand zal de warmtepomp de compressor niet gebruiken (die is niet nodig) en het water in je huis wordt afgekoeld via de platenwisselaar in de warmtepomp. Het enige dat dus werkt in de zomer-koelstand zijn de circulatiepompen en dat kost heel weinig energie. De koeling in huis is enkele graden, het beste is om als het buiten een paar dagen warm is te gaan koelen, dan voorkom je dat je huis opwarmt. En anders dan bij Airco koeling kan je gerust een deur open laten staan, de kosten voor koeling zijn namelijk laag.
  3. Waarom is koelen belangrijk?
    Koelen is ook nog eens heel belangrijk. Met het koelen warmen we namelijk het water van de bron op, dat gaat terug de grond in. In de winter ontrekken we veel warmte uit de bronsystemen, die warmte moet er in de zomer weer in. Doen we dat niet dan zouden we structureel het grondwater afkoelen. Na verloop van tijd zal de bron dan slechter gaan functioneren, en, de kosten voor het winterseizoen zouden gaan stijgen omdat je ronduit meer elektrische energie nodig zult hebben. Een koude bron betekend namelijk een slechter rendement van je warmtepomp. Bovendien zorgt Vitens dat er in de zomer ook nog middels de drycoolers (die ventilatorbedden bij het pomphuis) dat er warmte de bron in gaat, ook daar betaal je voor. Als we massaal niet zouden koelen, dan moeten we meer drycoolers gaan betalen, en uiteindelijk betaald je dus altijd.

De conclusie is:

  • Koelen in de zomer is erg goedkoop (zeker als je vergelijkt met airco koeling).
  • Koelen is goed voor de bron, dus goed voor ons allemaal.
  • Koelen is comfortabel (een extraatje).

Zet die koeling aan in de zomermaanden, het kost je niet veel en voorkomen problemen met onze bron. Plus dat het gewoon lekker is op warme dagen zoals deze week…

2 gedachten over “Koelen in zomer kost je bijna niets…

  1. Dank voor de koeltip.
    Koelen voor dummies:
    Moeten we ook iets met de thermosstaat doen?

  2. Ja. Bij de woningen met een Inventum warmtepomp, moet je hooguit de koel-stand inschakelen. Dat doe je, heb ik begrepen met een schakelaar bij de thermostaat.

    Bij de Stiebel Eltron woningen ziet de warmtepomp middels de thermostaat en de buitensensor dat het zomer is geworden en gaat automagisch over op koelstand.

Reacties zijn gesloten.